пятница, 23 сентября 2011 г.


Географія (грец. γεωγραφία, опис землі, походить від двох еллінських слів: γεια — Земля і γραφειν — писати, описувати) — наука, що вивчає географічну оболонку Землі (епігеосферу), її просторову природну і соціально-економічну різноманітність, а також зв'язки між природним середовищем і діяльністю людини. В сучасному розумінні поняття географія заміщено поняттям географічні науки.



    Об'єктом вивчення географії є - закони та закономірності розміщення та взаємодії компонентів географічного середовища та їх поєднань на різних рівнях. Складність об'єкта дослідження і широта предметної області зумовили диференціацію єдиної географії на ряд спеціалізованих (галузевих) наукових дисциплін, що утворюютьсистему географічних наук. У її рамках виділяються природні (фізико-географічні) та суспільні (соціально-економічні) географічні науки. Іноді окремо виділяютьгеографічну картографію, як окрему географічну дисципліну.



    Географія - одна з найдавніших наук. Багато її основи були закладені в еллінськуепоху. Узагальнив цей досвід видатний географ Клавдій Птолемей в 1 в н. е.
    Клавдій Птоломей
    Розквіт західної географічної традиції припадає на епоху Відродження, яка відзначається переосмисленням досягнень епохи пізнього еллінізму і значними досягненнями в картографії, які прийнято пов'язувати з ім'ям Герхарда Меркатора. 
    Герхард Меркатор
    Основи сучасної академічної географії в 1-ій половині XIX століття заклали Олександр Гумбольдт і Карл Ріттер.
    Олександр Гумбольдт

    Карл Ріттер

    2 комментария:

    1. цікаво і просто написано дякую )))

      ОтветитьУдалить
    2. Сподобалася публікація, гарно ілюстрована) Та й узагалі добрий дизайн у блогу)

      ОтветитьУдалить